1. Startsida
  2. Press
  3. [2018-06-05] Framtidens fisk kan odlas på pappersbruk
Pressmeddelande | 2018-06-05

Framtidens fisk kan odlas på pappersbruk

Kan processvatten från pappersbruk tas tillvara i fiskodling? Forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet har i en förstudie undersökt miljönyttan och marknadsfördelarna med fiskodling genom varmt och näringsrikt spillvatten från vedråvara.

– Restutsläppen innehåller förutom värme också värdefulla näringsämnen och organiskt material som stimulerar produktionen av alger vilket utgör föda för till exempel mört och braxen, vilka i sin tur skulle kunna vara lämpliga som foder till större matfiskar i landbaserad fiskodling, säger Magnus Karlsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Han har tillsammans med marinbiologen Åsa Strand och partners från ÅF undersökt de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för kommersiellt vattenbruk intill svenska massabruk.

– Det svenska vattenbruket är i jämförelse med andra länder underutvecklat. Trots att vi har goda förutsättningar produceras bara drygt tolv tusen ton fisk eller musslor. Norges produktion överstiger en miljon ton. Men både från politiskt och privat håll finns nu en stark önskan att öka vattenbruket i Sverige, säger Åsa Strand på IVL.

Den svenska fiskodlingen begränsas framförallt av lagstiftning som reglerar odlingstillstånden baserat på användning av mängden fiskfoder och inte faktiska näringsutsläpp. Restriktionerna bottnar i konventionell fiskodling i öppet vatten som kan avge både antibiotikarester och övergödande näringsämnen till miljön. Allt fler intresserar sig därför för slutna system på land som bygger på att merparten av det vatten som används i anläggningen renas och återanvänds, vilket också förhindrar rymning av odlad fisk.

Systemen är dock dyra att konstruera, tekniskt komplicerade att driva, samt utrymmeskrävande. Vid odling av varmvattensarter behöver dessutom energi tillföras för att värma upp vattnet i anläggningen, något som i anslutning till pappersbruk skulle kunna undvikas. Det finns också flera fördelar för själva bruket, som utöver att minimera sina restutsläpp, slipper kyla det varma vattenutsläppet samt minskar behovet av att tillföra närsalter till den egna reningsanläggningen.

Läs rapporten här Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.

För mer information, kontakta:
Magnus Karlsson, magnus.karlsson@ivl.se, tel. 010-788 66 03
Åsa Strand, asa.strand@ivl.se, tel. 010-788 66 05

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev