Styrelse och ledning
IVL grundades 1966 av staten och näringslivet gemensamt och var Sveriges första miljöforskningsinstitut. IVL Svenska Miljöinstitutet AB bedrivs i aktiebolagsform sedan 1982 och ägs av Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning, SIVL. Verksamheten är icke vinstdrivande i den meningen att ingen vinst delas ut till ägarna utan återinvesteras i bolagets FoU-verksamhet.
Om SIVL
SIVL ska tillsammans med näringslivet och statens myndigheter etablera samverkan i viktiga frågor inom området miljö och hållbar utveckling och ansvarar för de medel som staten ställer till förfogande för samfinansierad miljöforskning vid IVL Svenska Miljöinstitutet. SIVL har en partssammansatt styrelse där näringslivet utser hälften av ledamöterna och regeringen hälften. Styrelsens ordförande utses av regeringen.
Stiftelsens styrelse utser ledamöter till aktiebolaget IVL:s styrelse. Även i bolagsstyrelsen är stat och näringsliv representerade med lika många ledamöter.
SIVL har genom sitt ägarskap och engagemang i IVL varit engagerad i tillämpad miljöforskning i mer än 55 år. IVL:s verksamhet har under denna tidsperiod utvecklats och anpassats till de miljöproblem och utmaningar som aktualiserats i samhällsdebatt, näringsliv och på myndigheter. Idag täcker IVL:s verksamhet ett brett spektum av frågor och behov uttryckta från näringsliv och myndigheter. Även forskningens innehåll har breddats och följder samhällstrender med ett fokus på breda och tvärvetenskapliga hållbarhetsfrågor.
Verksamhetsråd
IVL:s verksamhet är indelad i tre temaområden: Hållbar miljö, Hållbar omställning samt Hållbart samhälle. Gemensamt för temaområdena finns ett Verksamhetsråd, som består av ledamöter från myndigheter och näringsliv samt från IVL Svenska Miljöinstitutet (IVL).
Verksamhetsrådet ska bidra till att utveckla IVL:s forskningsverksamhet genom omvärlds- och behovsanalys samt dialog om aktuella miljö- och hållbarhetsfrågor mellan företag, myndigheter och forskning. Det är ett viktigt forum för att driva forskning och utveckla lösningar på miljö- och hållbarhetsutmaningar tillsammans med näringsliv och myndigheter. Genom den dialog som bedrivs i Verksamhetsrådet kan problem och utmaningar analyseras och kunskapsluckor identifieras. Det skapar en grund för att utveckla relevanta forskningsprojekt som skapar samhällsnytta.
Arbetet i verksamhetsrådet utgör ett mötestorg. Förutom fyra årliga möten arrangeras årligen flera temamöten tillsammans med Verksamhetsrådet dit utvalda intressenter bjuds in. Teman för dessa möten ska vara av relevans för svenskt näringsliv och myndigheter och kan täcka in miljö- och hållbarhetsfrågor av både strategisk och mer tillämpad natur. Teman kan även utformas för att inriktas på utmaningar för specifika branscher eller geografiska områden.
Verksamhetsrådens ledamöter utses av SIVL i samråd med IVL och väljs ut för att representera mottagare av forskningsresultat samt anslags- och uppdragsgivare inom näringslivet och myndigheter.
Medlemmar i Verksamhetsrådet är tillsatta på personligt mandat och kommer från följande organisationer: Boliden, Borealis, Formas, Husqvarna, Göteborgs stad, Läkemedelsindustriföreningen (ordf.), Naturvårdsverket, Preem och Västtrafik.
SIVL finansierar IVL:s samfinansierade forskning
Både privata företag och branschorganisationer kan vara delaktiga i samfinansierade forskningsprojekt.